Gastrokravata

PODRAVSKI PODGAJCI – Zvjezdani Alvađ, nezaposlenoj ugostiteljskoj radnici iz Podravskih Podgajca, oduvijek je na vinskim bocama smetala bijela salveta koja se stavlja zbog podlijevanja.

Bezlični papir zamijenila je platnom u obliku kravate, dobivši tako originalan hrvatski suvenir. Tomu je dodala vadičep i otvarač za boce, također omotan kravatom, i – komplet suvenira bio je gotov.

- Nedostaje još kutija, odnosno ambalaža, koju, nažalost, zbog rokova natječaja nisam stigla napraviti – kaže Zvjezdana, čiji će se radovi, zahvaljujući projektu CROATIAN art&craft EXPO 4, naći na Manhattanu u New Yorku kao poseban originalni hrvatski proizvod u kategoriji gastrosuvenira. Izložba, kojoj je za cilj predstaviti Hrvatsku kao zemlju autentične kulturne baštine, obići će tijekom ožujka još nekoliko američkih gradova.

- Moji su suveniri prije svega uporabni i funkcionalni predmeti koji se mogu izrađivati od različitih materijala, u raznim bojama. Na njih se mogu otiskati razni logotipi, a u luksuznijim izdanjima zajedno upakirani mogu biti lijep dar koji nosi nedvojbenu poruku – da je iz Hrvatske – kaže Zvjezdana, dodavši kako se njezini suveniri mogu proizvoditi u kućnoj radinosti.

- Svega toga ne bi bilo da mi nije pomogao Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i Turistička zajednica Osijeka – zahvalna je Zvjezdana Alvađ na podršci Županije i Grada, koji na sve načine sustavno podupiru razvojne projekte kontinentalnog turizma i dovođenje gostiju i promociju Slavonije i Baranje kao izrazito atraktivne turističke destinacije.

www.glas-slavonije.hr